Background
18.11.2021

Kynsien leikkaus

Joillekin ongelma, toisille ei

Kai­ken­kar­vais­ten kynsien leikkaus

Koiran kynsien leikkaus jakaa varmasti mielipiteitä suntaan ja toiseen, kuinka se pitäisi tehdä ja kuinka se pitäisi opettaa. Siihen en nyt varsinaisesti ota kantaa. Konsteja on monia ja jokainen taplaa tavallaan.  Kynnet täytyy leikata valtaosalta koirista noin kerran kuukaudessa. 

Liian pitkät kynnet voi herkästi jäädä kiinni johonkin, taittua tai lohjeta tapaturmaisesti. Siitä taas seuraa käynti eläinlääkäriin ja mahdollisesti kynnen poisto. Näitä tietty sattuu vaikka kynnet olisi sopivassa mitassa. Koiran kynsistä kannattaa joka tapauksessa huolehtia. Harvalla koiralla kynnet kuluu niin ettei niitä koskaan tarvitsisi leikata. Pitkät kynnet napsuvat ikävästi kodin lattiaan ja todella pitkät kynnet voivat pahimmillaan aiheuttaa koiralle epämukavuutta muuttamalla varpaan luonnollista asentoa. Sitten on ne kannukset. Joillain koirille ne on, toisilla ei ja osilla jopa kolmet! Joillain korput, toisilla lerput eli osassa luu, toisissa pelkkä nahkavarsi. Kannukset eivät kulu ja kasvavat yleensä kovin kippuraan, jolloin kynnen pää voi kasvaessaan painaa ikävästi anturaan. 

1637226361375_DSC_2326.jpg-me

Kynsiä on monenlaisia. Valkoisia, ruskeita, mustia, pehmeitä, hauraita ja kovia, teräksisiä.

Yhtä montaa on kynnen leikkaajaa. Koiran kynsien leikkaus on rutiininomainen toimenpide jokaisessa koirataloudessa. Silti se aiheuttaa päänvaivaa monille. Toisille se on itsestäänselvyys - se tehdään itse ja pennulle opetetaan kaikenlainen käsittely ja hoito jo varhain. Toki, mutta tosiasia on että kaikilta se ei syystä tai toisesta onnistu.

Ja sehän on ihan ok, että tarvitsee apua - apua on tarjolla! Oli sitten syynä mikä tahansa: pelko (pahimmillaan sekä koiran että omistajan!), huono näkökyky, koiran rimpuilu (eikä avustajaa), kynnet täytyy tavalla tai toisella saada huollettua. Siihen on tarjolla nykyisin aikalailla vaihtoehtoja. Kynsiä leikataan lem­mik­kie­läin­liik­keis­sä, hoitoloissa, trimmaamoissa, eläin­lää­kä­ria­se­mil­la ja kotikäyntinä. Jos koiran vieminen edellä mainittuihin paikkoihin on hankalaa, stressaavaa, aikaavievää tai ei ole kulkuneuvoa voi käyttää koirahoitsun kotikäyntipalvelua. 

Leikkaan kynnet ja pyöristän terävät leikkuureunat sähköisellä hiomalaitteella tai käsiviilalla. Kyseessä on suorastaan pedikyyri!

Käynnin aikana koira saa paljon huomiota, kehuja ja herkkuja. Tuhmikille puetaan tarvittaessa kuonokoppa ja herkut nautitaan toimenpiteen jälkeen.


Yh­teys­tie­dot

Nina Kiuru

045 783 451 83

nina.kiuru@petworks.fi

Y-tunnus: 2342583-7

© Petworks. Kaikki oikeudet pidätetään.